[Top] [All Lists]

Re: [TenTec] [Orion] Orion V2. firmware A-OK!

To: <k4qo@earthlink.net>,"'Discussion of Ten-Tec Equipment'" <tentec@contesting.com>,"'Danny Hampton'" <dhampton@ipass.net>
Subject: Re: [TenTec] [Orion] Orion V2. firmware A-OK!
From: "Thomas Jednacz" <tjednacz@ieee.org>
Reply-to: tjednacz@ieee.org,Discussion of Ten-Tec Equipment <tentec@contesting.com>
Date: Tue, 21 Feb 2006 20:58:43 -0500
List-post: <mailto:tentec@contesting.com>
Howdy - thanks for the info. I just checked mine - 40 meters, 2 el yagi, RF
100% and pre amp ON. Tuned in a broadcast and it was more than 60 dB over 9
- off scale. No clicking with notches off. No clicking with manual notch.
Some clicking with Auto Notch. Interesting the clicking is almost gone if
the tone is higher in frequency and the clicking is worse the lower the

You say that you have clicking with the notches turned off. On the original
Orion is was caused by having the internal (factory setting) IF gain set a
tad to high. I had to reduce the gain on my original Orion but have no
problems on the Orion II. I don't know for sure, but my guess is that the
clicking we hear is related to the critical adjustment of AGC decay rates. I
tried adjusting the "prog" setting AGC and gain. 5 dB/s and 9 uV seem to
just about eliminate the clicking so this also points to the critical
factory setting of the IF gain.

73, Tom, W7QF

> -----Original Message-----
> From: tentec-bounces@contesting.com 
> [mailto:tentec-bounces@contesting.com] On Behalf Of Randy K4QO
> Sent: Sunday, February 19, 2006 19:15
> To: Danny Hampton; tentec@contesting.com
> Subject: Re: [TenTec] [Orion] Orion V2. firmware A-OK!
> Danny,
> I went to 40 meters and tuned in a SW broadcaster.  When I 
> activate the manual notch it works correctly.  This is with 
> the rf gain at about 40.  
> Above 50 it still works perfectly and I also get a random 
> clicking noise.  I also get the clicking noise without either 
> notch filter on at "high" rf gain settings. (and the S Meter 
> dips with the clicks).  
> Obviously the DSP is having a problem with strong signals.   
> Its not a 
> problem for me since I don't run with more than 50 or 60 rf 
> gain anyway.
> Just another reason to use the rf gain to control the audio 
> level out of your radio... (just had to get that in! ;-)  )
> Its a bug for sure but not unmanagable until it gets fixed.  
> "Perfectly" 
> is a relative term then?
> 73,
> Randy
> K4QO
> Running V2 firmware and liking it!
> Danny Hampton wrote:
> >When you say your notch works perfectly?, how about your 
> manual notch?  
> >When you tune a carrier in say of S 9 signal strength, then 
> you notch 
> >the carrier out, what does your S meter do?
> >
> >Danny Hampton
> >
> >K4ITL
> >
> >
> >----- Original Message -----
> >From: "Randy K4QO" <k4qo@earthlink.net>
> >To: <orion@contesting.com>; <tentec@contesting.com>
> >Sent: Sunday, February 19, 2006 2:49 PM
> >Subject: [Orion] Orion V2. firmware A-OK!
> >
> >
> >I've been reading the reports of various issues from V2.0 
> and I thought 
> >I would weigh in...
> >
> >  
> >
> _______________________________________________
> TenTec mailing list
> TenTec@contesting.com
> http://lists.contesting.com/mailman/listinfo/tentec

TenTec mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>