[Top] [All Lists]

Re: [TenTec] tripped up... or down, as the case may be

To: tentec@contesting.com
Subject: Re: [TenTec] tripped up... or down, as the case may be
From: "Dr. Gerald N. Johnson" <geraldj@weather.net>
Reply-to: geraldj@weather.net, Discussion of Ten-Tec Equipment <tentec@contesting.com>
Date: Mon, 17 Jan 2011 16:17:45 -0600
List-post: <tentec@contesting.com">mailto:tentec@contesting.com>

On 1/17/2011 3:10 PM, Jim Goudie wrote:
> Hello all,
> A tale of misfortune and fortune.  And before I decide which way to go, I 
> thought I'd check and see if the symptoms  ring any bells out there...
> I was on the air with my Omni VI opt 3...  I was switching bands fairly 
> often, and the last switch was to 160.  I set the tuner, which for 160 
> produced a rather sharp null.  When I keyed the rig, the breaker tripped.  
> That's odd, I thought.  I hadn't tripped the breaker like that in many, many 
> moons.
> Shortening the story, after resetting the breaker, I found it would trip as 
> soon as the output power got up over a watt or two....  And it did it on 80 
> meters... and 20 meters without the tuner in line.  I shut down for the 
> night.  Today, going into a dummy load, it put out power until about 50 watts 
> out, and then the needle on the power meter went erratic, but the breaker 
> never tripped.
> The side story&  symptom are that last night, after fooling around, I 
> realized the rig wasn't receiving any signals.  This morning, when I first 
> turned it on, it received ok.  But, after doing my dummy load testing, the 
> received signals were gone again.
> So... I pulled my trusty 544 off the shelf to replace the Omni VI at my 
> operating position... and operated for three hours with that.
> I'm guessing the problem lies in the SWR-sensing, tx-rx switching stuff in 
> the output...  I haven't cracked it open or even looked at the schematic 
> yet...  Any thoughts?
I think that's the first place to look but be sure all the board grounds 
are tight so that the PA or RF board isn't oscillation at some out of 
band frequency.

I recall losing the diodes in the SWR sensing/ALC detect area has made 
several TT radios do weird thiings.

73, Jerry, K0CQ

> Jim, AF3Z
> _______________________________________________
TenTec mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>