[TOEC] SK5EW på utflykt

Dan, SM5IMO sm5imo at swipnet.se
Tue May 18 16:07:36 EDT 2004


Efter att ha blivit slagna rejält förra året på poäng (ej QSO-antal) så beslutade vi att försöka förbättra vår poäng i årets våromgång av portabeltesten. Eftersom vi redan kör i lägsta effekt-klassen så återstod det att flytta på sig till ett QTH som skulle ge mer avståndspoäng samtidigt som det inte fick bli för stort avbräck på QSO-antalet. Analyserande av fjolårets log visade att östra Värmland var ett vettigt alternativ och efter en diskussion med Håkan/LBN, vid årsmötet i Borlänge, kom vi fram till att någonstans mellan Rämmen och Hagfors borde vara platsen vi sökte (det finns många sjöar och mossar i det området).

Rum bokades på vandrarhemmet i Lesjöfors i god tid (det hade inte behövts, vi var enda gästerna....). Lördagen före testen så startade IMO med fullastad bil (även utrustad med APRS) från Vingåker för att plocka upp en rävjagande FUG i de blånande Kilsbergen. Färden gick till Lesjöfors via Nora och Hällefors. Väl framme lyckades vi efter ett par telefonsamtal väcka upp värden till hemmet ( f.d. pensionärs numera vandrarhem). Vi installerade oss och vi bjöds en guidad tur i källaren med förevändningen att det skulle hämtas en kudde men vi blev istället erbjudna att bada bastu vilket vi avvisade vänligt men bestämt.......

Vi for sedan upp till Rämmen och började spana efter lämpliga QTH. Många sjöar och mossar fanns det men antennträden var i dvärgtallsformat så vi fortsatte västerut till vi passerade ett kalhygge bredvid en sjö och vi båda spontant sa DÄR! Ett antal frötallar hade lämnats kvar på lämpligt avstånd för vår dubbeldipol. Fram med slangbellan och börja uppsättningen. Då drar mörka moln in och det börjar blåsa och regna ordentligt. På med regnställen och fortsätta med antennen. Efter 2 timmar med många skott med sprättern var så antennen på plats, i en sluttning, på kanten till en sjö/mosse och med matningspunkten 14 meter upp.

Tillbaka i Lesjöfors kl. 21 var vi vrålhungriga och begav oss till pizzerian/puben för att få oss något till livs. Där var det melodifestival och promillehalten hög. Vi fick oss var sin lövbit då dom ej hade contestarnas favorit, filet carrosso på menyn. Några öl slank även ner. FUG uppvaktades av en av ortens skönheter, men hon fick inget napp.......... 

Tillbaka på vandrarhemmet så kollades att alla prylar var med innan det var dags att krypa till kojs.

Frukost var beställd till kl. 7 och vi lät oss väl smaka. Vandrarhemmet heter Esperantogården, är esperantisternas centra i Sverige och har sin högsäsong i januari/februari före och under svenska rallyt. Nu ser man även att portabeltesterna kommer att bli nya höjdpunkter så det är bäst att boka nästa år redan nu och man vill vara säker att få en säng........... 

Klockan 8 är vi så tillbaka på vårt portabel-QTH vid sjön Lankan i Gustav Adolfs församling, Hagfors kommun, lokator JP70AB (vi hade GPS med oss). Vi släpade bord, stolar och utrustning över hygget, kollade antennen med Autek RF1an och allt var ok. Slår på FT-817 som uppträder underligt, displayen blinkar. Paniken är nära, vad göra? Men sedan internbatterierna plockats ur uppträder den normalt. Puh.... Nu var det var bara att lugna ner sig och vänta på att klockan skulle bli 9.

Så var testen igång och det flöt på hyggligt. Lite kyligt till att börja med men vi bytte av varandra regelbundet så fingrarna inte stelnade för mycket. Bra konditioner men vi missade en del på 80. SM2EKA gäckade oss, vi hörde honom köra andra men vi fick honom inte. Missade även SM3CLA som ropade oss med han hade en häftig frekvensdrift (dåliga citroner i år?) så vi hittade inte igen honom inom 80-metersbandet....... Mitt under den värsta pilen med FUG som operatör prasslar det i en buske en bit bort. Jaha tänkte undertecknad, vi är ju i ett erkänt vargtätt område så nu får man äntligen chansen att skåda en varg i vitögat. Tyvärr blev det ej så men väl en mård kom knallande och passerade oss på 10 meters avstånd.  40 meter funkade utmärkt med fantastiska signaler. Pris till starkaste signal (om man nu kan prata om det i portabeltestsammanhang) gick till SK3VJ som var många db över nian.

Vi hade bestämt oss innan testen att bara köra CW och vi lyssnade inte någon gång på SSB så vet ej hur aktiviteten var där. Totalt fick vi ihop 65 QSO och preliminärt 7660 poäng. Fördelningen på deltagare var annorlunda i år, mer SM3 och mindre deltagande från södra SM, så vårt QTH-val var inte optimalt utan vi borde ha varit ett par mil söderut. Men det går ju inte att förutse innan testen. Vi saknade många kända signaler, hoppas att dom hittar tillbaka till detta mycket trevliga evenemang igen.

Vi rev antennen snabbt och styrde kosan österut efter att först ha åkt lite på den berömda specialsträckan Rämmen (ja ja fisåkt då.........). Återfärd via Hällefors, Kopparberg till Västerås och för undertecknads del Stockholm. Vi tappade snart räkningen av alla bra portabel QTH vi såg efter vägen. Mycket bilåkande blev det men ännu en lyckad portabeltest kan läggas till handlingarna. Nu har vi fått blodad tand så vi får se var vi dyker upp nästa år. 

73 de Danne/IMO. 




More information about the TOEC mailing list