[Top] [All Lists]

[TowerTalk] re[2]: [CQ-Contest] RE: [YCCC] TIC Ring PotentiometerFailure

To: Billy Cox <>, John Allen <>,TowerTalk Post <>,CQ-Contest Post <>, YCCC <>
Subject: [TowerTalk] re[2]: [CQ-Contest] RE: [YCCC] TIC Ring PotentiometerFailure?
From: Jim Idelson <>
Date: Mon, 29 Nov 2004 11:53:14 -0500
List-post: <>
Hi Billy,

Thanks for the note. I have been acutely aware of that possibility. In fact, I 
setup a video camera aimed at the tower to help diagnose this problem. It lets 
me see where the antennas are aimed since the tower is not directly visible 
from the shack. Doesn't work at night - even with bright work lights trained on 
the tower.



> Jim, and John ...

I know John means well, and I suggest trying this also, BUT ... be 
VERY careful, as in IF the pot does/has failed, then the odds go UP 
greatly that you'll rip the coax off the yagi too ... as the motor does
not have stops ... it will turn until it stalls out <or something breaks>

Let's not inquire as to how I learned this lesson with my TICs ... B-(

73 Billy AA4NU

-----Original Message-----
From: John Allen <>
Sent: Nov 28, 2004 11:48 AM
To: Jim Idelson <>, TowerTalk Post <>, 
    CQ-Contest Post <>, YCCC <>
Subject: [CQ-Contest] RE: [YCCC] TIC Ring Potentiometer Failure?

Try running the rotor through it's entire rotation back and forth several
times.  I have this problem from time to time with a 1022 as far back as
1996 or earlier and this works for me.

73, KB!  John K1AE

John Allen  - PC Support Solutions
PC House Calls: Computer HW/SW/Network debugging, installation, maintenance,
and upgrades  978 779-6189 M: 508 361-6229

-----Original Message-----
From: []On Behalf Of
Jim Idelson
Sent: Sunday, November 28, 2004 12:25 AM
To: TowerTalk Post; CQ-Contest Post; YCCC
Subject: [YCCC] TIC Ring Potentiometer Failure?

Hi all,

Not far into the contest this weekend, we began to have trouble with the TIC
1022E [a 2003 unit]. It exhibits erratic readout and rotation behavior. The
load is an Optibeam 4-el 40m yagi. I recently tightened the drive motor to
eliminate slippage of the ring gear. I suspect something has happened to the
potentiometer that feeds back rotor position back to the controller. A
of the towertalk archives shows that there have been problems like this in
past [1996/1997]. I went up the tower to have a look this afternoon, but did
not see enything suspicious. There were no bad external wiring connections,
etc. I sprayed the drive shaft and what looks like the position pot shaft
contact cleaner from the outside. That did nothing, but I suspect I would
to disassemble the motor to get the spray into the right places.

Any suggestions?


Jim Idelson K1IR
email    k1ir at

YCCC Reflector
Yankee Clipper Contest Club
Reflector Info:

CQ-Contest mailing list


Jim Idelson K1IR
email    k1ir at


See:  for "Self Supporting Towers", "Wireless Weather 
Stations", and lot's more.  Call Toll Free, 1-800-333-9041 with any questions 
and ask for Sherman, W2FLA.

TowerTalk mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>