[Top] [All Lists]

RE: [TowerTalk] Cold question from the white South

To: 'Dave NØRQ' <>,<>
Subject: RE: [TowerTalk] Cold question from the white South
From: "James C. Hall, M.D." <>
Date: Fri, 24 Dec 2004 14:38:53 -0600
List-post: <>
Hi Dave:

Yes, I have regular LMR-400 on my satellite antennas, and I'm afraid to turn
them for fear of cracking the solid center conductors. I'll just stay
terrestrial until things warm up. Supposed to be back in the 50's by

73, Jamie

-----Original Message-----
From: Dave NØRQ [] 
Sent: Friday, December 24, 2004 2:32 PM
To: James C. Hall, M.D.;
Subject: Re: [TowerTalk] Cold question from the white South

Cold and white here in North Texas as well.

Funny you should mention the cold and N connectors.
I just replaced the coax for the 2m SSB beam,
from LMR-400 to -600, and used an N near
the top of the tower to connect to the rotor loop.

Used 2m SSB this morning, and after a bit, Poof,
the SWR went sky-high, intermittently.  Too cold
to climb, but I'm about 90% certain that is where
the problem will lie -- probably not the N (EZ-600-)
on the LMR-600 end, but the N male on the 400-sized
flex rotor loop.  I suspect I didn't do an adequate job
of installing it (my first shot at putting on a connector while
ON the tower).  Oh well...


----- Original Message ----- 
From: "James C. Hall, M.D." <>
To: <>
Sent: Friday, December 24, 2004 2:22 PM
Subject: [TowerTalk] Cold question from the white South

> Hello and Merry Christmas y'all !
> Here in NW TN we have 4-6" of snow on top of 1-2" ice under blue skies and
> 14 degrees ... uh, Fahrenheit ! It has been MANY years since we have had a
> white Christmas and we asked for it. Brother, did we get it !!
> Now the radio question and a request for advice from you Norther's.
> Apparently, cold does strange things to cable connectors, etc. outside. I
> was about to pounce on the VU4 this early AM - everything ready to go, amp
> on, Mark V set, hearing her about as well as I'm going to. Antenna turned
> (groaned) to long path, MUF in that direction about 14. Then as I set the
> amp to operate and began to key the mic, everything went to crap. SWR off
> the scale. Quick check, yep, antenna switch is correct and switching. But 
> no
> apparent contact with the antenna - any antenna on that switch.  Static
> drain problem? Secondary antenna, no problem. So, out with the antenna
> analyzer and found a N-UHF adapter on the LMR600 cable not making adequate
> contact. Wow ... worked all yesterday without trouble. After tightening
> things, all appears well. Except ... noticed that many band resonances are
> shifted down a bit, not much but noticeable. The shunt fed tower is acting
> like it needs the extra capacitor of an omega match when it was 1:1 with a
> straight gamma match. What gives ? I can use my tuner of course, but does
> the cold do all these things ?
> 73, Jamie


See:  for "Self Supporting Towers", "Wireless Weather 
Stations", and lot's more.  Call Toll Free, 1-800-333-9041 with any questions 
and ask for Sherman, W2FLA.

TowerTalk mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>