[Top] [All Lists]

Re: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X

To: <>, "'Tower and HF antenna construction topics.'" <>
Subject: Re: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X
From: "Dick Green WC1M" <>
Reply-to:, "Tower and HF antenna construction topics." <>
Date: Sat, 20 Mar 2010 12:39:15 -0400
List-post: <">>
What are the dimensions of the bolts -- length, diameter and threads per
inch? Also what is the depth of the holes? I can measure the bolts and holes
on a T2X I have on the ground and let you know how they compare.

73, Dick WC1M

> -----Original Message-----
> From: w4lde []
> Sent: Saturday, March 20, 2010 11:02 AM
> To: TowerTalk
> Subject: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X
> Started to mount a new T-2X purchased on 3/3/10 yesterday.  Made up all
> of the plugs and checked the rotor out on the ground at the tower.
> Rotor worked properly on the ground
> Dropped the tower and tilted it over so we could install the rotor body
> and mast.  We checked the bolts and the tower mounting plate for the
> correct mounting and they aligned OK.  The rotor plate is heavy duty 3/8
> to 1/2" thick and welded in place.
> I had only insert the mounting bolts in the body a few turns before
> taking it outside and didn't notice anything unusual.  Used some anti
> seize lube' on the bolts.
> My helper (brother) did notice that the rotor body bolt holes seemed a
> little out of the pattern and very close to one edge, however, when
> aligning the body to the rotor plate they look almost dead on.  So we
> proceeded, then the trouble started.
> The mounting bolts turned in hand tight about a 1/4 of the way in, not
> free at all and got to the point (1/4 way) that we decided to use my
> small ratchet set.
> Not even 1/2 way in the bolts started to seize and we were very
> reluctant to proceed.  I checked the depth of the holes in the body and
> they are free in equal to the length of the bolts.
> We backed out the bolts and lowered the rotor to the ground and again
> tired to insert and screw in the bolts while free of any mounting plate
> with the same results.  It almost seems like the threads are not right
> for the mounting bolts or the bolts are two long but we didn't want to
> over tighten. The bolts were in a plastic package so I assume they were
> the correct ones supplied by the factory.
> Looks like we did slightly bend one bolt head and not sure when that
> occurred but I can always get a new bolt locally.
> Any ideas?  Your input and help will be appreciated.
> 73 de
> Ron W4LDE


TowerTalk mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>