[Top] [All Lists]

Re: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X

Subject: Re: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X
From: N6FD <>
Reply-to: "Tower and HF antenna construction topics." <>
Date: Sat, 20 Mar 2010 09:20:32 -0700
List-post: <">>
You could have some shavings left over from the machining process in the 
bolt holes.  The best way to check is to run a tap of the appropriate 
size down the hole and clean out any leftovers.  You will also find out 
pretty quick if they didn't tap the holes all the way either.

73, Erich N6FD

On 3/20/2010 8:01 AM, w4lde wrote:
> Started to mount a new T-2X purchased on 3/3/10 yesterday.  Made up all
> of the plugs and checked the rotor out on the ground at the tower.
> Rotor worked properly on the ground
> Dropped the tower and tilted it over so we could install the rotor body
> and mast.  We checked the bolts and the tower mounting plate for the
> correct mounting and they aligned OK.  The rotor plate is heavy duty 3/8
> to 1/2" thick and welded in place.
> I had only insert the mounting bolts in the body a few turns before
> taking it outside and didn't notice anything unusual.  Used some anti
> seize lube' on the bolts.
> My helper (brother) did notice that the rotor body bolt holes seemed a
> little out of the pattern and very close to one edge, however, when
> aligning the body to the rotor plate they look almost dead on.  So we
> proceeded, then the trouble started.
> The mounting bolts turned in hand tight about a 1/4 of the way in, not
> free at all and got to the point (1/4 way) that we decided to use my
> small ratchet set.
> Not even 1/2 way in the bolts started to seize and we were very
> reluctant to proceed.  I checked the depth of the holes in the body and
> they are free in equal to the length of the bolts.
> We backed out the bolts and lowered the rotor to the ground and again
> tired to insert and screw in the bolts while free of any mounting plate
> with the same results.  It almost seems like the threads are not right
> for the mounting bolts or the bolts are two long but we didn't want to
> over tighten. The bolts were in a plastic package so I assume they were
> the correct ones supplied by the factory.
> Looks like we did slightly bend one bolt head and not sure when that
> occurred but I can always get a new bolt locally.
> Any ideas?  Your input and help will be appreciated.
> 73 de
> Ron W4LDE
> _______________________________________________
> _______________________________________________
> TowerTalk mailing list


TowerTalk mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>