[Top] [All Lists]

Re: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X

Subject: Re: [TowerTalk] Trouble mounting T-2X
Reply-to: "Tower and HF antenna construction topics." <>
Date: Sat, 20 Mar 2010 21:47:40 +0000 (UTC)
List-post: <">>

Both of my T2X m anuals state what is required; BOLT, HEX HEAD,  5/16 -18 x 1 
5/8, SS .  What they do not state is bolts should be FULLY THREADED .  They 
should not be PARTIALLY THREADAD. 

Arne N7KA 

----- "w4lde" <> wrote: 
> Started to mount a new T-2X purchased on 3/3/10 yesterday.  Made up all 
> of the plugs and checked the rotor out on the ground at the tower.   
> Rotor worked properly on the ground 
> Dropped the tower and tilted it over so we could install the rotor body 
> and mast.  We checked the bolts and the tower mounting plate for the 
> correct mounting and they aligned OK.  The rotor plate is heavy duty 3/8 
> to 1/2" thick and welded in place. 
> I had only insert the mounting bolts in the body a few turns before 
> taking it outside and didn't notice anything unusual.  Used some anti 
> seize lube' on the bolts. 
> My helper (brother) did notice that the rotor body bolt holes seemed a 
> little out of the pattern and very close to one edge, however, when 
> aligning the body to the rotor plate they look almost dead on.  So we 
> proceeded, then the trouble started. 
> The mounting bolts turned in hand tight about a 1/4 of the way in, not 
> free at all and got to the point (1/4 way) that we decided to use my 
> small ratchet set. 
> Not even 1/2 way in the bolts started to seize and we were very 
> reluctant to proceed.  I checked the depth of the holes in the body and 
> they are free in equal to the length of the bolts. 
> We backed out the bolts and lowered the rotor to the ground and again 
> tired to insert and screw in the bolts while free of any mounting plate 
> with the same results.  It almost seems like the threads are not right 
> for the mounting bolts or the bolts are two long but we didn't want to 
> over tighten. The bolts were in a plastic package so I assume they were 
> the correct ones supplied by the factory. 
> Looks like we did slightly bend one bolt head and not sure when that 
> occurred but I can always get a new bolt locally. 
> Any ideas?  Your input and help will be appreciated. 
> 73 de 
> Ron W4LDE 
> _______________________________________________ 
> _______________________________________________ 
> TowerTalk mailing list 

TowerTalk mailing list
<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>