[Top] [All Lists]

Re: [TowerTalk] SWR Problem Balun or lightning protection?

Subject: Re: [TowerTalk] SWR Problem Balun or lightning protection?
From: Tony <>
Date: Fri, 23 Dec 2011 14:12:09 -0500
List-post: <">>
On 12/23/2011 1:34 PM, Billy Cox wrote:
> Hi Tony,
> Two ideas ... one, have you seen
> the same behavior<the changing
> SWR>  on another wattmeter?

Hi Billy,

Yes, I have an external wattmeter - same results
> I saw mention of three rigs, but
> does the internal metering on all
> of them show the same behavior as
> the external wattmeter?
> Finally, you mention that the two
> yagis are switched via the same
> remote switch?

Yes, they are, but the problem happens when the all switched and jumpers 
are bypassed i.e, the rigs connected directly to the coax cables feeding 
the antenna.
> Then I would start
> to suspect the main coax that goes
> to the switch. What other antennas
> are on this switch? Any changes in
> their behavior as to SWR/etc?
The jumper and remote switch are not the problem.

> Hope this helps!
> MC es HNY!
> 73 de Billy, AA4NU

Thanks Billy, Merry Christmas to you and yours.

Tony, K2MO
> -----Original Message-----
>> From: Tony<>
>> Sent: Dec 23, 2011 6:28 PM
>> To:
>> Subject: Re: [TowerTalk] SWR Problem Balun or lightning protection?
>> On 12/23/2011 11:01 AM, K1TTT wrote:
>>> Then the first thing to do it to figure out what is common between the two
>>> of them.... do they share a feedline to a remote switch?  Or is switching
>>> done in the shack?  Have you tried the swr meter on a dummy load to see if
>>> it is ok?
>> Hi Steve, it happens when RF is feed directly from rig to coax to
>> antenna without anything inline. There are two separate feed lines
>> feeding each antenna so I normally use a remote switch. I don't have a
>> dummy load on hand, but I get the same results with 3 different rigs.
>> Thanks,
>> Tony, K2MO
>>> David Robbins K1TTT
>>> e-mail:
>>> web:
>>> AR-Cluster node: 145.69MHz or telnet://
>>> -----Original Message-----
>>> From: []
>>> Sent: Friday, December 23, 2011 15:52
>>> To:;
>>> Subject: Re: [TowerTalk] SWR Problem Balun or lightning protection?
>>>>    This has become a real mystery folks. I checked the SWR on  my 3
>>>> element
>>> Steppir today and found that it behaved the SAME as my 5  element 20M mono
>>> band Yagi, i.e., the SWR increases after keying down for a  few minutes and
>>> returns to normal after waiting a few seconds. This happened with all bands
>>> on the SteppIR. The antennas are mounted on the same tower about 12ft apart
>>> so I always retract the Steppir elements when using the 20M mono bander to
>>> avoid interaction.
>>>       The first thing you should do is to measure the swr  with an antenna
>>> analyzer at the antenna feedpoint. Everything else is just  complicating
>>> your problem. Then work your way back to find where the culprit is.  With 2
>>> antennas exhibiting similar problems, it probably isn't the antenna  that's
>>> the problem.
>>>       MOST "antenna" problems I've ever encountered were  something other 
>>> than
>>> the antenna; e.g. bad jumper, bad switch, bad meter, etc.  The problems were
>>> cured  in the shack but the diagnosis started at the  feedpoint.
>>> Cheers,
>>> Steve     K7LXC
>>> Professional tower services for hams
>>> _______________________________________________
>>> _______________________________________________
>>> TowerTalk mailing list
>> _______________________________________________
>> _______________________________________________
>> TowerTalk mailing list


TowerTalk mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>