[Top] [All Lists]

[TowerTalk] HD 589 cable failure

Subject: [TowerTalk] HD 589 cable failure
Date: Wed, 23 May 2012 00:09:15 -0400 (EDT)
List-post: <">>
I have also had the sad experience of a cable failure on one of my LM-470  
towers.  My cables showed sign of surface rust, but the real failure  
culprit was a rusted out pulley bearing.  When raising the tower to get a  
shot at the first P5 activity that pulley locked up and essentially froze  
the cable travel putting an excessive strain on the cable and it broke.  So  
along with cable replacement be sure to check that every pulley is running 
free  and no signs of bearing rust.  Then lubricate,  
I now use the US Tower HD-589 and did not realize it vulnerability with  
regard to the chain drive cable drum.  That will be the next maintenance  
action on the tower, along with repairing or replacing the 'UP' limit switch  
which appears to have failed.
If you get details on replacing the cables please publish those data.
Norm W4QN

From: Bill  Erickson <>
Subject: Re: [TowerTalk] Recabling  info needed for US Tower HDX-589

Hi Chris:

There was some  superficial rust on one spot of a cable. This spot was on
the top of a  pulley where the cable spent most of its time when up.
HOWEVER, this is not  the spot where the cable broke.  The place where the
cable broke looks  perfect, even the inner  strands.




TowerTalk mailing list

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>
  • [TowerTalk] HD 589 cable failure, NPAlex <=