[CCF] Fw: [TOEC] Rapport från CCF-mö tet 2003

Timo Timo" <timo.klimoff@kolumbus.fi
Mon, 20 Jan 2003 12:12:54 +0200


Tässä onkin kaikki oleellinen ruotsiksi :=)

73 Timo OH1NOA

----- Alkuperäinen viesti ----- 
Lähettäjä: Dan, SM5IMO <sm5imo@swipnet.se>
Vastaanottaja: <toec@contesting.com>
Lähetetty: 20. tammikuuta 2003 11:14
Aihe: [TOEC] Rapport från CCF-mötet 2003


Det åttonde CCF Contest/DX-mötet är nu historia. Ett hundratal deltagare mötte upp i Vantaa utanför Helsingfors. I mängden sågs följande SM: AJU, DJZ, EVR, IMO och WKA.

 

I år tillstötte det första tillbudet redan när hotellet skulle bokas. Efter ett antal besök i Finland under senare år trodde undertecknad att det skulle gå på ren rutin. Men icke sa Nicke, första hindret bestod av en talsvarsmaskin som bara kunde finska (det kan inte jag...). Efter att ha tryckt en siffra på måfå kom jag fram till en dam som efter viss övertalning och språkförbistring tog emot min bokning. Jag lät mig nöjas med detta men skojade med Tord/EVR att nu har vi nog blivit bokade i Rovaniemi. Några dagar innan vi skulle åka pratade Tord med Juha/OH1JT på telefon och råkade nämna detta för honom och han erbjöd sig att ringa upp hotellet och kolla hur landet låg. Tur var väl det för hotellet hade ingen bokning på oss i sin dator men efter en stunds letande hittades en handskriven papperslapp som med lite god vilja kunde tydas som att någon från Sverige hade bokat någonting. Vad framgick inte! Bastubad? Massage? Nåväl, tack vare den räddande ängeln Juhas insats slapp vi att övernatta i bastun.

 

Teemu ställde in sin planerade båtresa och samtliga deltagare från SM flög med samma plan från Arlanda till Helsingfors. Det är numera ett rutinerat sällskap så säkerhetskontrollen kunde passeras, för första gången i historien, utan några intermezzo.

 

Hotell Sokos i Vantaa visade sig vara partystället nummer 1 i Helsingforsregionen. Jag tror inte vi hittade alla barerna men jag tappade räkningen vid 9 stycken (ej inkluderande minibarerna.). Dessutom Nattklubb, Engelsk Pub, stor dansrestaurang etc.

 

Fredagskvällen inleddes med sedvanlig förbrödning i en av barerna. Fortsättning följde på Carstens/DL6LAU rum där vi var tvungna att hjälpa honom att tömma två tunnor tyskt öl som medförts. När detta var avklarat kom ES-killarna släpande på en dunk estnisk vodka. Detta är inga övningar för godtemplare precis. 

 

Lördag förmiddag var det många som kände sig lite trötta men alla utom någon enstaka infann sig i tid till själva mötet.

 

Jukka/OH2MA hälsade välkomna och överlät sedan mikrofonen till pastor Miika/OH2BAD som agerade konferencier.

 

Först ut var Rus/K2UA med ämnet SO2R. Han satt hemma i NY och snackade via telefon men det fungerade bra och den proffsiga presentationen var mycket intressant. Det finns mycket att säga om två-radio och det är svårt att konkludera det hela i några få ord. Det åtgår en del prylar i form av bl a automatiska bandpassfilter, antennomkopplare och själva SO2R-lådan (audio in och ut, nyckling mm). Rus gjorde en bra sammanställning av vilka alternativ som finns på marknaden och även vad man även kan pula ihop på egen hand.

 

Helt klart är att ska men slåss i toppen som single op så är 2-radio ett måste idag. Det är väl bara Ingemar/AJV som kört detta i någon större utsträckning i SM ännu?

 

Paksalograbbarna  (OH2U) hade tröttnat på fröken aurora och emigrerat till EA8 för CQWW CW 2002. Kari/OH2XX beskrev ännu ett otrolig finskt projekt där man etablerade en multi/multi station på knappt 2 veckor och ser ut ha tagit hem första platsen world-wide!!!  Det blir nog ännu en plakett till Ristos/OH2JQS veranda. Men grabbar, ni får nog byta ut Paksalo polka mot Salinas Flamenco?

 

Vi intog förfriskningar och sedan gjorde Eric/K3NA en detaljerad analys av topplagen i WRTC 2002. Mycket siffror men slutsatserna ger en mycket att fundera på. För team Sveriges räkning känns det inte som att man behöver leta särskilt länge för att hitta misstag och brister utan  tvärtom, det är svårt att hitta vad vi gjorde rätt. Samtidigt får man blodad tand och känner att man vill ha revansch. Planer finns på att göra motsvarande analys som Eric gjorde för teamen från OH och SM.

 

En annan vinkling av contesting bjöd Kari/OH2BP på som presenterade Serious RTTY Contesting. Detta är nog den gren av contesting som växer snabbast just nu.

 

En snabb inblick av C53M insatsen i CQWW CW 2002 gavs av Girts/YL2KL.

 

Han följdes av Tapani/OH5BM som hade den finska utflykten till Albanien i november 2002 på  sin lott. Han understöddes av Martti/OH2BH som berättade om vilka stora problem folket i Albanien har. Av 16 operatörer man lärde upp vid den stora insatsen 1990 finns bara 4 kvar i landet idag och ingen är aktiv då man har fullt upp med att få ihop mat för dagen.

 

Mötet avslutades med sedvanlig trofe- och plakettutdelning. Bättre fart även på detta i OH jämfört med SM.

 

Efter att ha samlat lite krafter så fortsatte vi med Contest Dinner där vi avnjöt både god mat och världspremiären av videon från WRTC2002. Videon är mycket välgjord och speglar väl vad som hände under WRTC. Den kan verkligen rekommenderas att visas vid klubbträffar för att förhoppningsvis öka intresset för contesting. Vi fick med oss ett par exemplar av videon (både DVD och VHS) hem till Sverige. IMO fick äran att medverka i pressreleasen från tillställningen.

 

Vi hade ätit middagen i den stora dansrestaurangen och när vi var klara släpptes allmänheten in och plötsligt kryllade stället av danssugna finskor som vädrade morgonluft när dom fick se en hel avdelning med nästan bara herrar. För oss svenskar var det ovanligt att se ett stort överskott på damer och ett expertutlåtande var att dom -höll en hög och jämn kvalite-.

 

Harri/OH6YF höll senare på kvällen CCF:s motsvarighet till Daytons Sultans of Shwings på sitt rum. Något färre deltagare men också ett mindre rum så stämningen var nog ungefär densamma. Efter detta hade någon svårt att hitta hem till sitt rum (3 dörrar bort).

 

Efter att IMO hade blockerat hotellreceptionen halva söndagsförmiddagen så kom vi slutligen  iväg till flygplatsen. Hostmedicinen har blivit snuskigt dyr i Finland så det blev inga inköp. Flyget gick på utsatt tid och vi kom lyckligt hem. Vi vet fortfarande inte hur det har gått för Rune med Påskön. AJU gjorde ett tappert försök att förstärka DJZs väskförråd, men av detta blev intet efter ett rådigt ingripande av en flygvärdinna.

 

I övrigt uppsnappades att

 

  a.. Norge och Danmark inte vill ha några förändringar av SAC-reglerna.
  b.. WRTC gick ihop ekonomiskt.
  c.. YL-grabbarna kommer att åka tillbaka till C5.
  d.. Martti vill ha bantningstips av Tord.
  e.. Pertti/OH2RF körde 4L4FN/P5 på cw (han körde endast 17 qso på denna mode)
  f.. OH8QD håller på att lära upp en ung kille som ska ta över finnpinnetillverkningen.
  g.. OH6YF kommer nog att bli mer QRV från BY framöver.
  h.. ES satsar på JP-2000.
  i.. Tord hoppas på att bli sponsrad av den estniska järnvägen (EVR).
  j.. RU1A vill ha mer konkurrens i multi/2.
 

 

Slutligen. Kom ihåg att det är kul att åka på CCF-möten! Hoppas att fler SM deltar nästa gång.

 

 

 

Danne/SM5IMO.