[CCF] ilpailuluokat

Jari Jokiniemi oh3bu at luukku.com
Sun Dec 9 10:02:10 EST 2007


Minen keksi mitä lisäarvoa 24-tunnin luokat toisivat. Siinähän lähdettäisiin tasoittamaan operaattorien kyky- ja voitontahtoeroja, joiden kai pitäisikin näkyä tuloksissa. Ainakin jos uskomme, että operaattorilla tulee olla jokin rooli voiton saavuttamisessa. Ja miksemme uskoisi, sillä niinhän amerikkalaisissa uutisryhmissä aina sanotaan. 

Muiden olemassaolevien luokkajakojen perusidea on (suurissa kisoissa) tasata asemien - ei operaattorien - suorituskykyeroja. Eihän formuloita ja mikroautojakaan laiteta samalle viivalle ja samalle radalle. Ei niin, etteikö kisailijoiden erojen tasausta jo ihan hyvällä menestyksellä sovellettaisi muuallakin - esimerkkinä vaikkapa ikäluokitukset erinäisissä juoksukilpailuissa. En vain pidä sitä mitenkään kovin mielenkiintoisena kysymyksenä, kun paljon isommat asiat ovat rempallaan. 

Tässä suhteessa tekijöiden vaikutus on jo kertaalleen laskennallisesti todistettu ja julkistettu. Ja vaikkei olisikaan, niin kyllä etelään matkaavat huippuoperaattorit ovat nämä jutut aina tienneet. Sijainti on tosi iso tekijä. Teho on iso tekijä. Antennit on iso tekijä. Clusterit ja kahdet radiot ovat tekijä mutta aika vähäisessä määrin lopunperin kuitenkin. Toki loppupeleissä se pienikin ero näkyy sijaluvussa. Mutta nämä vähäisemmät tekijät ovat hallinneet keskustelua aivan liian kauan oikeasti tärkeiden asioiden sijaan.

Olenkin sitä mieltä, että koko assistedin olemassaolo on sataprosenttisesti seurausta kilpamaailman huippujen asenteista. Clusteri kun oli keksitty, niin eikös äänekkäin mutta valitettavasti eniten vallassa ollut porukka ryhtynyt vastakarvaan. Sen sijaan että olisi tehty amatöörikunnan selkeän enemmistön kannalta järkevä ratkaisu, eli jyrätty vanhat jäärät ja sallittu clusteri ihan kaikkialla, niin piti sitten tehdä uusi luokka, kun ei clusterinkäyttäjiäkään onnistuttu maan rakoon enää nuijimaan. Tähän epäilemättä liittyy syviä tunteita. Kaipa se on kauhiasti väärin, että tavalliselle tallaajalle sallittaisiin yhtään mitään tasoitusta, vaikkei se edes merkittävästi vaikuttaisi lopputulemaan. Tai positiivisemmin ajatellen sitten on vaan niin, että purjehtia voi vain yhdellä ainoalla oikealla tavalla ja kaikki muut tavat ovat syntiä ja hapatusta. 

Niin tässä kuin muissakin yhteiskunnallisissa asioissa suuri enemmistö äänestää kuitenkin jaloillaan. Jos säännöt koetaan lähtökohtaisesti typeriksi, niin niitä rikotaan yleisesti. Sitten voidaan joko järjestää kurikampanja tahi muuttaa sääntöjä. Kumma juttu, että radiokilpailujen suhteen keskustelua hallitsee lähes täysin ensimmäinen vaihtoehto. 

Rivien välistä saa vapaasti lukea, mitä huvittaa. 

-Jari, OH3BU

Seppo Sisatto kirjoitti 09.12.2007 kello 13:15:
> Jotta lusikkani olisi sopassa, pitäisin ensisijaisena
> järjestelyä, jossa luokat voisivat lähtökohtaisesti
> olla nykyiset mutta niiden lisäksi joukko jakaantuisi
> vielä kahteen ryhmään 48 tunnin kisoissa: ryhmät
> olisivat 24 t ja 48 t.


...................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista.
Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukkuMore information about the CCF mailing list