[CCF] Remotea kisoissa - ja muutenkin

Esa Korhonen Esa.Korhonen at esju.com
Mon Aug 10 06:38:33 PDT 2009


OH5XT kyseli; vastauksia sen mukaan:

1. Tukeeko nykyiset remote-softat ja härpäkkeet SO2R konseptia?
- Itselläni radiona on Ten-Tec Omni VII. Sen oma softa ja sitä fiksumpi N4PY:n softa ymmärtävät vain yhtä radiota kerrallaan. Kaiketi jos haluaisi kaksi toosaa niin pitäisi olla workkimispäässä kaksi PC:tä joissa molemmissa on remoteohjausohjelma, ja kuten minulla, Skype audiota varten. Ja radion päässä varmaan kaksi PC:tä Skypeä varten tai ainakin kaksi äänikorttia ja kaksi Skype-accountia (jos näin voi tehdä, en tiedä). Käsittääkseni radiopäässä ei pitäisi olla ongelmaa laittaa kahta toosaa modemin/routerin perään kun kummallekin tulee oma lähiverkon IP-osoite.
- (jos verkon viiveet ovat vähäiset ja yhteys muutenkin kunnollinen, audioon riittää RIP/TRIP eli softien oma audiolinkki jolloin Skypeä ei tarvitse ja Omni VII siis ei tarvitsisi radion päässä erillistä PC:tä lainkaan)
- Ham Radio Deluxesta en tiedä tukeeko suoraan SO2R:ää; epäilen. HRD tukee jotakuinkin kaikkia tunnettuja nykyajan radioita. HRD vaatii aina kompuutterin sinne radion kaveriksi.

2. Mitenkäs, jos on vaikkapa 3 mastoa joilla ajellaan kolmea suuntaa,
pystyykö remotena valitsemaan a) kaikki kolme, b) minkä tahansa yhden, ja c)
minkä tahansa kahden kombinaation?
eli tukeeko remoteohjaus monirotaattoriohjausta ja esim. WX0B
stackmatch-purkkeja?
- Kaikki nämä on järjestettävissä netin yli ohjattavilla relepurkeilla
- Myös aseman sähköt päälle/pois on helppo juttu nykyisin; onnistuu esim. kännykän SMS:llä


Entäs jos joku releboksi tai mikä tahansa purnukka kyrvähtää, niin asemallahan pitäisi olla joku "talonmies Taavitsainen" päivystämässä ja vaihtamassa
tilalle uuden purnukan...
- Niin pitää olla. Itseltä jos G5RV tippuu puusta niin sen voi "kotiväki" korjata, asema on vanhempien luona kun tällä hetkellä en omista Suomessa mitään muuta kuin hieman irtainta omaisuutta siskotytön varastossa. Jos joku purnukka särkyy niin sitten tarvitaan jonkun hamssiystävän apua. Asiakseni en lähde Kiinasta saakka jotain purnukkaa korjaamaan tai vaihtamaan eli siinä tapauksessa tiedossa on ainakin hetkittäinen QRT. Tosin, ei siellä muuta olekaan kuin poweri, radio ja WX0B SixPak joka hoitaa antennin irroituksen ja maadoituksen virkaa kun asemalta on sähköt pois.


Toimiiko web-cam tuossa syteemissä, jotta voi visuaalisesti seurata rigin (tai rigien), linukoiden sekä rotaattoreiden näyttöjä ? :-)
- Toimii mutta ei ole osa ainakaan TT:n softaa vaan pitää konffata erikseen.


Omien kokemusteni mukaan verkon hitaus on suurin murheita aiheuttava juttu koko konseptissa mutta välimatkaa onkin puoli maailmaa. Suomen sisällä jopa SO2R kaikkine härpäkkeineen saattaisi ehkä toimiakin jotakuinkin siedettävästi.

73, Esa BY4/OH7WVMore information about the CCF mailing list