[CCF] OH8X - CQWW RTTY 2010 Contest

Luoma-aho Pasi Pasi.Luoma-aho at digia.com
Fri Oct 1 01:12:16 PDT 2010


Elokuisena ehtoona pätkähti päähän *Ajatus*.  SAC SSB oli kuin olikin lopulta siirretty lokakuulle, ja nyt oli kuin tarjottimella mahdollisuus kokea jotakin aivan uutta ja ihmeellistä:  CQWW RTTY Contest!  Koska omat kokemukset RTTY:stä rajoittuvat "ison, mustan ja meluisan kaukokirjoittimen" kummasteluun OH6AH:n kerhohuoneella reilut 35 vuotta aiemmin, lähtökohtaa voisi kuvailla kohtuullisen haasteelliseksi monessakin mielessä.  Ja mitä moiseen kontestiin osallistuminen oikein vaatii aseman setupilta, RTTY-tietämättömästä operaattorista puhumattakaan?  

Ajatus sai yllättäen kuitenkin vihreää valoa.  Eikun soitto Muhokselle "RTTY-konsultti" Ollille OH6CT, joka on jo vuosia yrittänyt uskotella, miten hauskaa ja helppoa RTTY-workkiminen nykyään on.  Pannaan konsultti vastaamaan sanoistaan.

Allekirjoittaneen ruskaretki Arkalaan käynnistyi SAC CW:llä, joka antoi mukavasti puhtia seuraavan viikonlopun CQWW RTTY -kisaan.  RTTY-konsultti oli tilattu paikalle jo heti sunnuntai-illaksi SAC CW:n jälkeen, ja setupin virittely RTTY-iskuun alkoi samantien.  Konsultti puhui outoja, käytti kummia lyhenteitäkin.  Win-Testin, USB-routerin ja "mytyn" (MMTTY) setuppeja säädeltiin, virtuaaliportteja aktivoitiin, ja MicroHam-purkin sielunelämää kummasteltiin - kunnes yhtäkkiä ihme tapahtui!  FSK-lähete "pilisi" eetteriin. Ihmettä seurasi pikakurssi "rytystä ja mytystä", eikä aikaakaan, kun allekirjoittanut oli pitänyt uransa ensimmäiset hapuilevat RTTY-qsot.  36+ vuoden hamssiura oli saanut kokonaan uuden käänteen.

CQWW RTTY -kisaa edeltävällä viikolla sujuttelin päivät Oulussa töiden merkeissä, ja illat "ruuvasin ruudulle" toinen toistaan hienompia DXiä.  Rohkeasti vaan CQ de OH8X !  Afrikkalaisia asemia tuli lokiin toinen toisensa perään.  Mitä kummaa?  Kuka sanoo, ettei Afrikassa ole aktiviteettia?  Punainen lanka RTTY- workkimiseen alkoi pikkuhiljaa löytyä, rohkaistuinpa jopa rätinpureskeluun (Alt-K).  Perjantaina olinkin sitten mielestäni "valmis" ottamaan viikonlopun haasteen vastaan.  Pakko olla.

Muhoksen konsultti oli houkuteltu mukaan mentoriksi kisaa workkimaan.  Multi-Single luokkaan siis varustauduttiin.  Mutta missä on toinen "mytty"?  Kerroinaseman PC:n MMTTY-ikkuna kaatuili jo sunnuntai-iltana ilman ymmärrystä asian syistä.  Epäiltiin syyn piilevän Windows 7:ssä.  Konsultti toi perjantaina muassaan PC:n XP:llä - sama juttu.  MMTTY-softa käynnistyi Win-Testin kanssa normaalisti, mutta vain kaatuakseen saman tien.  Itsekseen MMTTY toimi kuitenkin moitteetta.  Konsultti raapi päätään.  Valmistauduttiin jo suunnitelma-B:hen, eli workkimaan kerroinaseman qsot pelkällä "mytyllä".  Kunnes - Heureka!  Maallikkoa häkellyttävästä nippelitietokannastaan konsultti pullautti esiin "jostakin joskus" lukemansa kirjoitelman, jonka mukaan "Vistan kanssa MMTTY pitää asentaa johonkin muuhun hakemistoon kuin x86...  Olisikohan sama homma myös Windows 7:n kanssa?"  Olihan se.  PC Windows 7:lla palasi pöydälle.  OH8X was ready for Multi-Single.


Nokosten jälkeen allekirjoittanut valtasi ennakkoluulottomasti pileup-jakkaran, konsultti kerroinjakkaran.  Kisa alkoi.  Konsultti näytti heti kyntensä ja loki alkoi täyttyä kertoimista.  Ensimmäisen tunnin ajan pileup- ja kerroinasemat kilpailivat qso-määrissä tasapäin, kunnes vähitellen pileup-asema pääsi niskan päälle.  Epäreilu kaksintaistelu, jota konsultti ei voinut voittaa.  Kertoimien workkimiseen ja metsästykseen satsattiin heti alusta lähtien.  Varsin pian otettiin käyttöön myös vanha tuttu "Paksalon polkka" eli kerrointen tanssittaminen bandilta ja kaverilta toiselle.  Polkka osoittautuikin taipuvan oikein hyvin myös RTTY:lle, ja innokkaimmat tulivat jopa pyytämään uutta vientiä.

Mitä pidemmälle kisa eteni, sitä vähemmälle huomiolle jäi mode, jolla workittiin.  Lopulta asialla ei ollut enää merkitystä.  RTTY, CW, SSB - sama workkimisen riemu ja pileup-hurmos.  Samat huudahdukset kerroinsaldon kohentuessa jälleen yhdellä.  Tasatuhansien qsojen ja tasamiljoonien pisteiden kohdilla kilisteltiin.  Hienoja hetkiä oli kisan aikana useita, joista yksi varsinkin jäi mieleen: 17 JA-aseman putki 80M RTTY:llä.  Muutenkin JA-asemia oli kisassa mukana vähintäänkin runsaasti verrattuna moniin viime vuosien CW/SSB -kisoihin.  Nyt tiedän, minne JA-asemat ovat CW/SSB:ltä kadonneet.

Yllätys yllätys - vasta-asemat eivät tupsahdelleetkaan ruudulle noin vain "mytyn" tulkkaamina.  Luurit oli pidettävä päässä ja kuuloaistia venytettävä kuin CW:llä ja SSB:llä konsanaan, eikä sekään aina riittänyt.  Kun ensin on aistinut, että joku asema siellä pihisee, mokoma pitää vielä saada tunattua häiriöiden keskeltä ja korvakuulolta täysin kohdalleen, ennen kuin qso syntyy.  Onneksi RIT:n pyörittely on tuttua puuhaa.  Nyt vain piti olla vielä pari astetta tavanomaista herkempi tunaaja.  Bandilla oli välillä ahdasta kuin pahimmillaan 40m fone-kontestissa.  Harvinaisempien kertoimien pileupit olivat aivan infernaalisia, jopa täysin mahdottomia - pelkkää jatkuvaa metakkaa, jolle ei tullut loppua.  Miltä lie kuulostanut ja operointi maistunut metakan toisessa päässä.  Joistakin 3830-kommenteista päätellen ei aina hääviltä.


Ajattelin ennakkoon, että jos jossakin vaiheessa pääsisin 100 Q/h tuntivauhtiin edes hetkeksi, olisin todella tyytyväinen.  Nopeusmittaria ei tullut lopulta hirveästi seurattua, mutta taisipa neula käväistä hetkittäin lähempänä 200 Q/h, ja 10 minuutin keskiarvotkin vilahtelivat ajoittain 150+ Q/h paremmalla puolella.  Hämmästyttävää.  Ainakin minulle.  Kisan lopputunneilla tuntui jo, että FSK:ta pystyi dekoodaamaan ilman "myttyäkin" suoraan luureista pääkoppaan.  Ruudulta sitten vain tarkistettiin kutsut.

Kaiken kaikkiaan tämä elämäni ensimmäinen RTTY-kontesti oli valtavan positiivinen kokemus.  Hats off kaikille vanhemmille ja nuoremmille RTTY-konkareille.  Perästä tullaan!  Itse asiassa, RTTY-kontestit voisivat hyvinkin olla helppo tie kontestien makuun ja rytmiin pääsemiseen kenelle tahansa.  Käyttöliittymäkin on jo valmiiksi tuttu.  Loppujen lopuksi ainoa täysin uusi asia oli tuo maaginen MMTTY/"mytty", ja tietysti RTTY-workkiminen sinänsä.  Hiirikin sai tässä kontestissa tavanomaista enemmän liikuntaa.


ISOT kiitokset vielä Veijolle OH6KN ja Ollille OH6CT.  Debyytti-kisan odotukset ylittyivät moninkertaisesti, vaikka viimeiset vajaat 30 minuuttia menivätkin käytännössä harakoille, kun pileup-asema päätti yksinkertaistaa sanomansa "tuning signaliksi".  Osoittautui, että siitäkin olisi loppujen lopuksi selvinnyt PC:n total bootilla.  Väsynyt mutta onnellinen pileup-operaattori ei jaksanut moisesta takapakista enää isommin piitata.  Claimed scorekin kun näytti +10% marginaalia OH5Z tiimin vuonna 2002 ajamaan CQWW RTTY Multi-Single -luokan OH-ennätykseen.

Tämä oli oikeasti hauskaa - "lippalakki vinossa konekirjoitusta", sanoisi Tuovinen. :)


Contest         : CQ World Wide RTTY Contest
Callsign        : OH8X
Category        : Multi Operator - Single Transmitter (MS)
Band(s)         : All bands (AB)
Class           : High Power (HP)
Zone/State/...  : 15
Locator         : KP35CE
Operating time  : 47h38

Operators       : OH6UM & OH6CT


 BAND   QSO  CQ DXC DUP S/P  POINTS   AVG 
------------------------------------------
   80   233  19  57   4   3     509  2.18 
   40   693  32  93   8  49    1612  2.33 
   20  1081  36  99  10  51    2639  2.44 
   15   408  35 109   3  27    1014  2.49 
   10    22  13  20   0   0      53  2.41 
------------------------------------------
TOTAL  2437 135 378  25 130    5827  2.39 
==========================================
         TOTAL SCORE : 3 746 761

Dupes are not included in QSO counts neither avg calculations


73 de Pasi OH6UM


More information about the CCF mailing list