[CCF] Gallup: CW-nopeus

Jari Jokiniemi oh3bu at luukku.com
Tue May 23 22:44:55 EDT 2017


Tässä tulikin jo useampi kommentti, jonka perusidea on, että tilanteen mukaan. 

Varsinkin topbandilla mutta myös muuten sekavissa tilanteissa käytän DX:ää kutsuessa niinkin alhaisia nopeuksia kuin 20-24 WPM. 

Varsinkin topbandilla olisi usein DX:lle itselleenkin edullista, että ei käyttäisi kovin paljon suurempaa nopeutta. Yläbandien pileupeissa, jos DX-operaattori saa kutsut kerralla, niin hän voi käyttää vallan mainiosti päälle 35 WPM ja homma sujuu kuin tanssi. 

Sellaiset DX-heebot, jotka antavat hurjaa vauhtia mutta saavat pihinäsignaaleilla vain osan kutsusta kerralla ja sitten antavat siitä vain osan ja yhden kerran kysyessään, että kuka se olikaan, tuottavat henkistä tuskaa niin yleisölle kuin itselleen. CW-vauhdista päätellen ovat kovia operaattoreita. Vaan aika moni heistä päätyy tuskissaan haukkumaan yleisöä, joka ei pysy järjestyksessä vaan kutsuu koko ajan päälle. Ja kenenkähän syy sekin oli. Olisi kenties kannattanut käyttää pienempää nopeutta ja pidempää tapaa kysyä, että kukas se siellä. Että se kutsuva yleisökin olisi saanut edes pienen tilaisuuden tietää, että nyt on kuso käynnissä. 

Ja kun tässä kerran avaudutaan, niin jatketaan samalla linjalla. Menee syvästi filosofiseksi kysymykseksi, mutta minun mielestäni DX:n oman kutsun antaminen ihan joka ikisessä overissa on yllättävän usein hyvä idea. Varsinkin alabandeilla. Vaikka se viekin aikaa. Vieköön. Nimittäin. Yleisön kannalta varsinkin häiriöisissä olosuhteissa on hyvin tärkeää pitää rytmistä kiinni, ettei pileuppi leviä käsiin. Joka hetki, kun yleisö ei tiedä, että missä mennään, aiheuttaa kaaosta. Okei, yläbandeilla hyvissä keleissä kovalla pileupilla, kun kutsut tulevat kerralla oikein lokiin ja DX todella hallitsee taajuutta, voi pitää jopa 10:kin yhteyttä ennen kutsun antamista seuraavan kerran. Mutta se on sitten siinä. Kaaosta seuraa, jos alkaa muka-säästämään useita minuutteja.  

-Jari, OH3BU

Esa Korhonen kirjoitti 23.05.2017 kello 17:53:
> mielestäsi sopiva nopeus jolla tuon aseman tulisi sähköttää? Voit

http://www.kolumbus.fi/oh3bu/


More information about the CCF mailing list