[TOEC]SK5EW/P har varit i skogen idag. Så här gick det.

Dan Hultgren sm5imo at swipnet.se
Sun May 18 20:29:14 EDT 2003


Call: SK5EW/P
Ops: SM5FUG och SM5IMO
Klass: Multi op.
QTH: JO79XC
Rig: FT-817
Effektklass: 5
Antenn: Dubbeldipol
QSO: 36 på 3,5 MHZ och 36 på 7MHZ  = totalt 72. Poäng okänd.

Vi tjuvstartade med antennuppsättning på lördag kväll. Inte en enda mygga kunde siktas så vi hyste goda förhoppningar om en myggfri helg. QTHet var beläget vid/i en fornlämning (domarring), man måste ta alla chanser till att utnyttja alla tillgängliga kraftfält. Matningspunkten på antennen i ett curry-kors etc. Slagrutemannen FUG, som har gåvan, fick avgöra den exakta placeringen av antennen. Dubbeldipolen placerades m h a Easyhanger (slangbella med spinnrulle). Bärlinorna tog slut så ett 40m ben fick vänta till söndag morgon innan det kom på plats.

Söndag morgon inleddes med en stadig frukost innan det bar av till skogen. Antennen provades med en Autek RF-1 och till vår häpnad visade vår gamla trotjänare (>20 år gammal) upp över 3:1 i SWR på 40. Efter en snabbskarvning av antenntråden m h a krokodilklämma och eltejp fick vi ner SWR under 2:1, puh! 5 minuter kvar till start. Inget fel på timingen.

Inledde med SM3LWP/P som hade finfina signaler på 80, detta bådade gott. Kondsen var över förväntan och både 40 och 80 skötte sig bra. Lite QSB på 80 och dom riktigt långväga kontakterna lyste med sin frånvaro. På 40 kom i alla fall SM2CEW/P igenom men inga jättesignaler från honom trots relativt bra med effekt.

Trots alla larmrapporter om att Göken har blivit sällsynt så kan detta bestämt dementeras. Vi hade minst 2 stycken inom hörhåll (i öst och väst som tur var) som ackompanjerade  cw-tonerna från FT817. Hela två myggor siktades och vädret var toppen. Möjligtvis kunde det ha varit någon grad varmare i skuggan vid starten men efter hand blev det t-shirt klimat.

Aktiviteten måste ha slagit alla tidigare rekord? Vi körde totalt 72 QSO med 44 unika call och missade ett antal möjliga QSO. Vi upplevde att dom naturliga fikapauserna uteblev. Det fanns stationer att köra hela tiden och det blev nästan lite småstressigt ibland.  Men det är ju så det ska vara. Det finns plats för många fler. Vi körde ingen utom-SM över huvud taget. Var någon igång?

Sista QSO med "arga" konkurrenten SK5BN/P 1 min innan slutet, rivning och packning allt på en kvart och sedan åter till QTH IMO för att äta traditionell vårlunch på altanen.

Så här ska en portabletest vara. Bra aktivitet och ett suveränt väder. Skomakaren hade inte fel,  "Stängt mellan hägg och syren".


73 de Danne/IMO. 




More information about the TOEC mailing list