[CCF] Fw: [TOEC] SAC 2000-resultat

Timo Timo" <timo.klimoff@kolumbus.fi
Tue, 15 May 2001 18:13:07 +0300


----- Alkuperäinen viesti ----- 
Lähettäjä: Jan-Eric Rehn - SM3CER <jan-eric.rehn@telia.com>
Vastaanottaja: TOEC <toec@contesting.com>
Lähetetty: 15. toukokuuta 2001 4:34
Aihe: [TOEC] SAC 2000-resultat


Hej!

En liten rapport om hur rättningen av SAC 2000 har framskridit...

Samtliga CW- och SSB-loggar är i dagens läge rättade (utom SWL-loggarna).

Eftersom det är första gången som SAC rättas med hjälp av ett rättningsprogram i datorn. så har det tagit lång tid. Först omvandlades samtliga elektroniska loggar (e-mail och disketter) från alla typer av filer till Cabrillo-formatet. Dessutom har samtliga pappersloggar knappats in manuellt till Cabrillo. Där har hela SAC 2000 Contest Committee på 10 personer varit involverade. Efter det har det varit Torvald, SM2EZT och jag som har jobbat och slitit.

Först har Torvald utvecklat både de manuella och "halvautomatiska" inmatningsprogrammen och sedan, under tiden vi konverterat och matat in alla loggar, själva rättningsprogrammet. Det manuella inmatningsprogrammet är inne på version 15, konverteringsprogrammet är inne på version 7 och rättningsprogrammet version 13. För samtliga program med alla dess olika versioner har jag varit "alfa" och "beta"-testare och Torvald och jag har haft otaliga och långa telefon- och e-mailkontakter under resans gång.

Jag har fått göra massor av provrättningar - kommit en bra bit på väg - och när vi upptäckt buggar och haft nya önskemål om finesser och hjälpmedel, så har jag fått börja om från början igen. Det är ju oundvikligt när man utvecklar ett helt nytt program från ax till limpa...


Vad återstår innan jag kan presentera slutresultatet?

* Jo, bara några justeringar och kompletteringar av resultatpresentationen i rättningsprogrammet. Sedan några dagars HTML-hackande för att få fram presentationen för webben.

* Lägga till några statistikfunktioner, som t ex hur många procent unika QSO, busted QSO, QSO not in log och felprocent totalt per logg.

* "Bonus-statistik" kommer att bli t ex vilka riggar, slutsteg, antenner, vilken effekt och vilka loggprogram som använts. Dessutom går det att få fram en ganska bra deltagarsiffra från varje land, baserat på alla QSO:n som finns i insända loggar (ca 130.000 QSO på CW och ungefär lika många på SSB). Denna statistik kan presenteras senare.


Vad har kollats?

* Samtliga loggar har kollats mot den interna databasen på 5.829 call för CW och 11.824 call för SSB. Antal loggar på CW: 469 (+ 4 SWL). Antal loggar på SSB: 405 (+ 8 SWL).

* Samtliga loggar har dessutom kollats mot en master database på 37.582 call innehållande call från de senaste årens olika WW contests (sammanslagning av flera olika databaser från CT Web Site) 

* Samtliga loggar har kollats mot varandra, QSO för QSO. Rättningsprogrammet har hittat de flesta felen, men samtliga loggar har kollats även manuellt. Loggrättaren hittar en hel del fel som inte loggprogrammet klarar av och de QSO:na är klart markerade som "* : Manual change by Log Checker". 

* Ett QSO har inte blivit godkänt om:
  - motstationens call har varit fel
  - det mottagna testmeddelandet (löpnumret) har varit fel
  - bandet varit fel - d v s du har uppgivit 14 MHz i din logg och motstationen t ex 21 MHz
  - en Skandinav kört en Skandinav eller en icke-Skandinav kört en icke-Skandinav
  - QSO:et inte hittats i motstationens logg
  - QSO:et har varit en dupe


Vad blir skillnaden mot tidigare års resultat?

* En mycket noggrannare och mera rättvis bedömning av SAMTLIGA insända loggar.

* Kommande år - MYCKET SNABBARE resultatredovisning - under förutsättning att övriga Contest Managers i Skandinavien går med på att vi övergår till Cabrillo-formatet för loggarna och att dom också går med på att använda sig av rättningsprogrammet. Kan vi i framtiden få de flesta att skicka in sin logg med korrekt Cabrillo-format, kan rättningsarbetet klaras av på några veckor från deadline.

* Var och en som har lust kan få se sin rättade logg med någon av följande kommentarer för varje QSO:
  - C : Confirmed QSO
  - O : Ok
  - U : Unik Ok
  - B : Busted
  - N : Not in log
  - F : Wrong Frequency
  - E : Exc. Error
  - D : Dupe
  - X : Non Contest
  - * : Manual change by Log Checker
Detta kommer att förklaras närmare vid publiceringen på webben.

* Fortsättningsvis kommer det att bli svårt att få igenom fejkade QSO:n och/eller fejkade mottagna testmeddelanden. Allt sådant avslöjas obönhörligen av rättningsprogrammet och loggrättaren. I SAC 2000 kommer en icke-Skandinavisk logg att bli diskvalificerad för fejkade call och testmeddelanden.


Kommentarer i övrigt:

Om SAC 2000 Contest Committee skulle ha varit hård i sin bedömning skulle flera multistationer ha diskvalificerats för felaktigt SÄNDA testmeddelanden!!! Tydligen är det väldigt svårt att komma överens med sitt loggprogram vad gäller sända löpnummer och flera stationer. Vissa har ändå använt separata löpnummerserier på resp. band, men sänt ett löpnummer och uppgivit ett annat löpnummer i loggen. Oftast har det misstämt på ett eller ett par steg, d v s multistationen har sänt t ex 331 men uppgivit 330 eller 329 i sin logg (eller åt det andra hållet). I stort sett varje icke-Skandinav har förlorat poäng för att inte multistationerna klarat av sina loggprogram! De största "bovarna" är dom finska multi-stationerna, men samma tendens har förekommit bland våra svenska multi-stationer, om än bara i ett fåtal fall.

Förhoppningsvis kommer slutresultatet att kunna presenteras om några veckor, beroende på hur mycket tid SM2EZT kan sätta av för kompletteringar och justeringar av rättningsprogrammet.

73 de Janne

----------------------------------------------------------
Jan-Eric Rehn - SM3CER - Contest call: 7S3A
SAC 2000 Contest Committee Chairman
E-mail: sm3cer@contesting.com - ICQ: 11074897
SM3CER Contest Service: http://www.sk3bg.se/contest/
SK3BG Web Site: http://www.sk3bg.se/
Mostly QRV in MS or MM from: SK3BG - SK3HQ - SK3IK - SL3ZV
K6U at WRTC-96 / Referee at WRTC-2000
----------------------------------------------------------



--
TOEC on the Web:          http://www.qsl.net/toec/
Submissions:              toec@contesting.com
Administrative requests:  toec-REQUEST@contesting.com
Problems:                 owner-toec@contesting.com




--
CCF on WWW:               http://ccf.contesting.com
Submissions:              ccf@contesting.com
Administrative requests:  ccf-REQUEST@contesting.com
Problems:                 owner-ccf@contesting.com