[CCF] OH4A -kokemukset isojen poikain asemalta

Välimäki Juha juha.valimaki at teliasonera.com
Mon Nov 3 14:00:42 EST 2003


Tulos lopussa. Ehkä pakotan jonkun lukemaan myös jutun, hi!

Miettiessäni suunnitelmia CQ WW SSB:hen kuulin että Jukan, OH6LI, kotiasema OH4A olisi mahdollisesti vapaana. Kutsuessani itseni kylään ko. asemalle Jukka totesi, ettei asema olisi täydellisessä lyönnissä. Eu -antenni ja toinen 4o4o4 on poissa pelistä muiden antenniprojektien vuoksi. Totesin ettei tämä juuri haittaa. Työnantajan esittämät haasteet operaattorille viimeisten viikkojen aikana aiheuttasivat kuitenkin jossain vaiheessa nukkumatin esilletulon.

Matka Tampereleelta Saloon taittui perjantai-iltapäivänä työpuheluihin vastatessa. Samoin aseman kokoaminen. Asema oli lyönnissä kuitenkin 20SA. Rankan työviikon jäljiltä virittelin wanhan wieterin (se älyttömän pahaääninen veivattava herätyskello) ja kännykän (nimeltämainitsematon valmistaja...) herättämään 20 min ennen kilpailun alkua. Nukkumatti yllätti jo 21 SA mutta ilmeisesti unihiekan määrä ei ollut riittävä - heräsin pirteänä kuin peipponen 23 SA. Tunti vääntelyä ja ihmettelyä -menin bandille. Alkoipas hyvin...

Onneksi 20m tuntui olevan kohtuullisesti auki. 10min ennen kisaa huomasin lisähaasteen. Fieldin B-vfo ei suostunut yhteistoimintaan. Tyyppivika, jonka huomasin vasta tässä vaiheessa. Jipii... Hyvästit aktiiviselle kerroinplokkaukselle!

Onneksi kisa alkoi sentään kohtuullisesti. Reilun tunnin kohdalla 130 jenkkikusoa. Ja lisähaasteita tulossa... Tässä vaiheessa iski raju staattinen sade. 59+ staattinen sade teki operoinnin mahdottomaksi. Wirittelin wieterin ja painuin nukkumaan. Palasin bandille 0320z. Bandi auki erittäin heikosti karibialle. Huusin kuin hinaaja, mutta pari seuraavaa tuntia olivat erittäin hitaita. 0516Z odotettavissa lisää jumppaa... Bandi oli vihdoin auki. Havaitsin ettei linukasta lähde tehoa. Kolme varttia myöhemmin vaihdoin viallisen välikaapelin pois ja homma jatkui... Hoh hoh...

Homma jatkui verkkaisesti euroopan ja idän suuntaan. Ainoana todellisena valopilkkuna 0632Z AL7KC ja 0718Z KH0AC. Päälle tietenkin pitkän tien VK:t ja ZL:t. 08z ponnahtivat lokiin, jotkin aiemmin aamulla karjumani Karibian asemat.

1100Z totesin että on parempi nukkua sängyssä kuin näppäimistön päällä. Bandilla keli mitä mainioin, mutta minkäs teet. Paluu 1300z välittömästi jenkkejä, japseja ja AH2R. Taisin nyt jo nukkua onneni ohi. Toisaalta 1354Z lokiin kolahtanut V85TT oli jo z30 ja dxcc 80.

Jenkkikelit vaipuivat valitettavasti nopeasti. Ilta/yökeliäkään ei ollut. Toisaalta eu:ta tuli aina 0000Z saakka. Avaus vaikutti aivan kuin olisi workkinut 6m:iä!

Eipä näyttänyt lupaavalta! OH4MDY 200q edellä ja OH7RR 400q edellä. Onneksi en tiennyt että rakkaalla pohjoisen kiistakumppanilla (OH8L) meni tässä vaiheessa huomattavasti minuakin surkeammin. 1000+q, 32z ja 103 dxcc. Äijä päätti taasen -yllätys yllätys- wirittää wieterin ja mennä koisimaan. 

Herätessäni huomasin oudon valoisuuden. Eikä ihme kello näytti 0630Z! Heräämistoimenpiteet olivat kuitenkin olleet käynnissä aiemmin: kännykkä huusi PUK -koodia ja wieteri makasi kyljellään lattialla. Itse en muista tapahtumista mitään. Pikaista aamupalaa tehdessäni oli jo itsetutkiskelun paikka. Jääkaapissa oli pieni pullo keskikaljaa. Jukka tarjosi sen minulle tietämättään. Selvennyksenä aamupala sisälsi myös leipää ja leikkeleitä+ kahvia. Herkkähipiäisemmät tosin voivat tehdä tästäkin selvityspyynnön ficoralle.

Päätin kuitenkin hävitä saappaat jalassa! Eikun pikavauhdilla bandille. Mietin jo itse menettäneeni ainakin zonet 7 ja 10, joita edellisenä aamuna olin huhuillut antaumuksella!

Bandi tuntui paremmalta kuin lauantaina. Jenkkejä tuli 0920Z lähtien tasaisesti ja tahti jatkui aina 18z saakka. Jäljelle jäi tosin EU:ta ja muutama Afrikan asema. Bandi heräsi uudelleen henkiin n. 20Z. Kaksi viimeistä tuntia olivat varsinkin kertoimien takia upeita. Lokiin kopsahti useita asemia sekä zoneista 10 että 7 ja kaikki loput aiemmin menettämäni Karibian kertoimet. Tälle ajalle oli ominaista erittäin nopea kelien vaihtelu. Bandikohinaa 20s -> keli auki jenkkeihin 30min. Bandikohinaa 15s -> keli auki navan yli 30min jne. aurorakeleissä ei sikäli ollut mitään uutta. 20m:n noviisina tuo voimakas hetkellinen bandikohina ja kuin vasaran iskusta muuttuneet kelit olivat täysin uutta!

Hekuman hetket:
* Sunnuntain Kalifornian avauksen yhteydessä KH6WW tuli kiittelemään tuplakertoimesta. Tein samoin. Toivottavasti ymmärsin äijän sanoman väärin ja hän tarkoitti vain pelkkää kerrointa...
* 5 min ennen loppua H7A workki jenkkejä. Euroopasta isot tykit yrittävät päästä läpi. Auroran avittamana wörkkäsin sen pois. H7A käänsi antennit tämän jälkeen eurooppaan ja mm. RU1A ja OK5W:kin pääsivät läpi. Henskelit paukkuivat!

Loppukaneetit: Kivaa oli! Kiitos Jukalle ja Merjalle mahdollisuudesta! Jossiteltavaa jäi runsaasti ja sehän on asian suola, hi! Menetetyt zonet (34, 36, 37) kertovat karua kieltään b-vfon ja/tai eu-antennin tarpeellisuudesta. Kaikki kuullut multit tulivat lopulta myös workituksi. Keliaikanakaan ei kannattaisi varmaan nukkua, hi.

Station: OH4A 
Class: 20m Single band HP
Operator: OH9MM


	QSOs	QSO points	Zones	Countries	Multipliers	Score
160m: 	  0		 0	 0	 
80m: 	  0		 0	 0
40m:	  0		 0	 0
20m:	2013	3527	37	127
15m:	  0		 0	 0
10m:	  0		 0	 0
Totals:	2013	3527	37	127	164	578428


More information about the CCF mailing list