[CCF] Fwd: Assisted vs non-Assisted

Jari Jokiniemi oh3bu at luukku.com
Sat Apr 9 10:53:54 EDT 2016


En tarkoittanut edes kysymysten biasia, vaan koko kyselyn vastaanottajajoukon biasia. Ihan ensimmäisiä perusjuttuja kyselytutkimuksissa. 

Lokeja siis oli sellaiset vajaat 16000 kpl. Siellä on paljon samoja kutsuja CW ja SSB. Toisaalta oli joukko kisaajien lisäksi kyselyä vastaanottamassa. Miten paljon lie henkilöitä, joille kysely lähetettiin. Edes sen vertaa ei tämä kyselyhutkimus paljasta. 

Mitenkäs ne, jotka eivät vastanneet. Miksiköhän eivät vastanneet. Mitenkäs ne, jotka eivät sattuneet juuri kyseisenä vuonna osallistumaan.

Tämän kaltaisia asioita pohditaan missä tahansa edes puolivillaisesti vakavasti otettavassa kyselyssä tekemällä erinäisiä taustakysymyksiä, joiden avulla normalisoidaan vastaajajoukko koko populaa edes suurin piirtein vastaamaan.    

Auktoriteettien miellyttämisestä totean, että enpä tiennytkään, että K5ZD kannattaa luokkien yhdistämistä. Tohdin epäillä, että sitä ei ole vastaajistakaan mitenkään erityisen suuri joukko tiennyt. Eikä sillä ole edes mitään merkitystä, kun vuosikymmeniä kilpailualan johtajat aivan järjestään ovat metsästäneet pakettihuijareita ja kaikin tavoin tehneet selväksi, että heidän näkemyksensä mukaan vain puhtaasti ilman pakettia workkivat ovat kunnon operaattoreita. 

Ympäristön ja auktoriteettien vaikutusilmiö, uskoipa väittämääni sen merkityksestä tässä asiassa tai ei, on ihan perusjuttuja psykologiassa ja erityisesti psykologian soveltamisessa markkinointiin. Juuri siksi tuotteita myydään sillä, että naapurikin osti ja että myytävä tuote on muutenkin suosittu. 

Mielestäni paketin käyttö DX-jahdissa osoittaa paljon selvemmin, mikä on enemmistön todellinen kanta riippumattomalla mielipiteenmuodostuksella. Itse asiassa pidän huijareita tietyllä tapaa kaikkein suoraselkäisimpinä kantansa toteuttajina, sillä he osoittavat kiinni jäämisen riskeistä huolimatta, mitä mieltä todella aidosti ovat asiasta. 

On sivumennen sanoen paljon helpompi sanoa olevansa jotain mieltä, kuin laittaa oikeasti panoksia sanomisensa taakse. Jos vaikka kysymys olisi muotoiltu "Haluatko että Assisted-luokka säilyy erillisenä, se maksaa sinulle 10 dollaria, tässä on tilinumero", niin montakohan dollaria olisi kertynyt.

Tämä on tietysti kärjistetty esimerkki, mutta ajatus sen taustalla on pätevä.

No tuo selvitys on tehty siten kuin on tehty ja tuskin parempaakaan on saatavilla. Päästäänkin siihen ydinkysymykseen, että miksi sen enemmistön mielipiteen oikein tai väärin laskettuna pitäisi olla tässä asiassa ratkaiseva tai ei-ratkaiseva. 

Minun henkilökohtainen näkemykseni on, että pakettiradio on ollut, on nyt ja on aina oleva täysin merkityksetön juttu verrattuna asemapaikkaan, antenneihin ja tehoon, joten pakettiradion ja vastineidensa ei olisi missään vaiheessa maailmanhistoriaa edes pitänyt päästä edes keskustelujen tasolle luokkajakoa pohdittaessa saati sitten hallitsevaksi genreksi. Tribander single element on millä tahansa objektiivisella tulokseen vaikuttavalla mittarilla paljon tärkeämpi asia ja koskettaa paljon suurempia kansanjoukkoja. 

-Jari

Kim Östman kirjoitti 09.04.2016 kello 13:47: 
> Ilman muuta kyselyihin ja mm. niiden kysymysten sanamuotoihin liittyvää


More information about the CCF mailing list