[CCF] X-ray tason logaritmit auringosta -- Re: Jakso 24 - maksimi meni jo? (20-metriset hongat)

Jari Jokiniemi oh3bu at luukku.com
Thu Oct 11 00:46:37 EDT 2012


Viitaten Ilkan laskelmaan ja Zaban selostukseen: Vuodet softaengineerinä ovat rapauttaneet korkeamman ajattelun keskuksen, niin että matematiikka ei enää suju.
 
Tähän on ihan pakko väläyttää flash back kaukaa hämärästä menneisyydestä. Kun ylikersantti Kukkonen oli lausunut viisaat ja niin kuvaavat sanansa "Te olette kaikki täyttä paskasakkia", olin täysin vakuuttunut, että ikinä eivät aivot enää käynnisty. Kaikki elämän aikana hankittu tieto ja osaaminen on peruuttamattomasti pois pyyhitty, ja minkäänlaista oma-aloitteisuutta ja uudelleen oppimisen kykyä ei enää ole. Vaan kyllä se on uskottava, että aivot todellakin ovat plastinen elin. Kun opinnot aikanaan jatkuivat, niin jokseenkin yllättävästi jo puolen vuoden jälkeen huomma pyöri ihan, kuin ei koskaan aivoja olisikaan lobotomisoitu. Siitä opin uskomaan, että on mahdollista selvitä lähes mistä hyvänsä.
 
Edellisen perusteella olisi mahdollista määrätyllä panostuksella palauttaa laskemisosaaminen omaankin haltuun, mutta pikainen hyötykustannusanalyysi paljastaa, että se ei ehkä juurikaan kannata. Joten otan Ilkan laskelman annettuna tosiasiana. Eikös se muutenkin ole niin, että usko asiantuntijaa. 

Minua on oikeastaan koko amatööriaikani piinannut tämä kelierokysymys. Pettymys oli suunnaton, kun koulupoikana ensimmäisenä VFO-sallittuna radioamatöörikesänäni radiokelit eivät suinkaan parantuneet talvesta vaan ne huonontuivat, vaikka auringonvaloa tulvi tuutin täydeltä. Kaikessa oppimateriaalissahan vakuutettiin, että HF-yläbandikelit pitävät valosta. Myöhemmällä iällä olen miettinyt, että johtuukohan se maan radan elliptisyydestä eli juurikin maan etäisyyden vaihtelusta aurinkoon. Mutta käydyn keskustelun perusteella siis ei. Kysymys on paljon monimutkaisempi, ja siitä ei ole mitään ymmärrettävää selostusta käsiin osunut.

Siksi odotan, suorastaan vaadin, on että Zaba pikapikaa kirjoittaa aihepiiristä kansantajuisen esityksen. Se julkaistakoon paitsi Radioamatöörissä niin liitettäköön myös radioamatöörien koulutusmateriaaliin.

Jos tästä tietämättömyydestä nyt jotain hyvää ihan kaivamalla kaivaa, niin vaikka huipputuloksiin pääseminen edellyttää huipputason radiokeliosaamista, niin onneksi keskinkertaisiin ja jopa kohtuullisen hyviinkin suorituksiin riittää, että workkii vaan. Perse penkkiin ja bandille, niin kyllä se siitä. 

....................................................................
Luukku Plus -paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista.
Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku


More information about the CCF mailing list